Omul deplin al culturii romane

Nu, nu-i conu Mishu ala de visa vise umede despre Veronica. Si asta dintr-un motiv foarte simplu, din care cauza si afirm ca avem o cultura foarte duplicitara in chiar esenta ei, atata timp cat ni-l revendicam pe Eminescu ca “om deplin” si “poet universal”. Fiindca Eminescu saracu’ nu prea o fo el dus la biserica, poeticeste vorbind. A avut sarmanul multe calitati literare da’ asta n-a avut-o. Ca despre viata lui particulara si interioara nu ma bag, desi chiar si acolo se poate argumenta, dar viata lui particolera chiar n-are nici o importanta. Poeticeste vorbind, omul nostru deplin, dragutul de el, universul lui poetic si cultura crestina sunt olecutica ortogonale si anume pe ici pe colo, prin dimensiunile esentiale. Asta in timp ce noi ne dam drept popor crestin in esenta.

Sa nu cumva sa mi se puna pe raboj ca oi fi si eu vreun pui de detractor al lujerului national, si pe cale de consecinta ilogica tradator de neam si vanzator de flota. Eminescu, dupa parerea mea de inginer prost, e ca o ceapa buna si zemoasa, numai ca inainte de a o consuma trebuie sa-i dai la o parte cojile din exterior si sa o pui la zupa, s-abia atunci reusesti sa-i degusti esentele.

La noi s-a incetatenit ideea proasta ca ceapa trebuieste servita integral, cu cojile pline de tarna tout y compris. Nu oricum, ci dupa ce o punem la protap si-i facem o baie cu masina de ciucalata fondue. S-apoi se mira unii de ce puberii il rejecteaza pe bietu conu Mishu, si li se pare ca tot rapul de cartier e mai tare.

Nu, dragii mei, eu visez la ziua cand o sa poata cineva sa spuna ca Bach este omul deplin al culturii romane. Na ca mi-a iesit porumbelul pe gura, da’ eu sunt un inginer prost si nu ma lectureaza nime, asa ca asta nu se pune, mai avem de asteptat ziua cu pricina. Vorba cantecului: Asteptandu-l pe Godot.

Advertisements

8 Responses to Omul deplin al culturii romane

 1. alma says:

  chiar ca ti-o iesit porumbelul cu Bach cu tot. cand o sa fie Romania, Judetul Romania, poate atunci si nici atunci ca s-or gasi ei, stii tu cine, ei.
  Eu personal nu am rejectat pe nimeni si nimic niciodata, din fiecare avem de invatat, chiar si din matematica :P. Ca 1+1 nu fac 2? Asta e simplu.
  La “zupa” aceea mai trebuie si o gaina sau era de subinteles?

 2. ccozianu says:

  1 +1 nu fac 2 ? Iete, si pe mine nu m-a anuntat nimeni. Trebuie sa ma interesez.

  Da’ in aceeasi ordine de idei, Noi ştim că unu ori unu fac unu, dar un inorog ori o pară
  nu ştim cât face. Si cica numaratoarea incepe cu doi.

 3. alma says:

  Cica matale nu esti sigur cu ce / cine / incepe numaratoarea? Defineste o baza. Sau cum era? 🙂

 4. ccozianu says:

  Ba eu sunt foarte sigur ca numaratoarea incepe cu doi din cauza ca unul nu este numarabil.

  In alta ordine de idei, eu nu discutam de matale in particular dca-l respingi sau nu pe conu Misu , fiindca de la general la particular nu-i decat o mica impiedicatura. Da eu stau si imi mentin asertiunea ca puberii ca entitate statistica il resping pe bietu conu Misu, si chiar aia de nu-l resping, majoritatea nu-l pricep.

  Si ce sa priceapa bietii de ei din ceapa invelita in ciucalata fondue care le este servita pe tava de onor ministerul educatiei nationale ?

  Cat despre proumbelul meu, e drept ca dumnealor, culturile mai serioase se desurca foarte bine merci, fara oameni deplini. Da, totusi, daca noua ne-ar place sa ne agatam de barbaria de limbaj careia i s-a spus pre numele ei “omul deplin”, atunci acesta din motive foarte tehnice nu poate fi decat conu’ Bach. Da motivele respective nu o sa le elaborez aici

 5. alma says:

  ba poate ai sa le elaborezi? ar fi interesant, nu crezi?

 6. puck says:

  normal ca nu il sufera pe sarmanu Mishu, cum ii zici tu. depun eu marturie. si acum e maneaua de cartier, nu rapu.

 7. semnez anonim says:

  Daca Eminescu a ajuns subiect de facut misto….ne-am dus de rapa ca natie.

 8. costin says:

  Ma rog, fiecare cu parerea lui, parerea majoritara in cultura romana a fost ca Eminescu tre sa fie un fel de Sfanta Paraschiva culturala.

  Parerea mea e ca Eminescu a functionat foarte prost pe post de idol declarat al unui popor 80% crestin ortodox.

  “Ca natie” ne-ar fi suficient cuvantul Evangheliei, numai ca e cam lasat in paragina, fiind tradus prost in limba romana — poate ca “tradus prost” e o formula prea generoasa — si interpretat cu multa imaginatie, in functie de diverse interese.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: