Curat constitutional

Curtea constitutionala desfiinteaza CNSAS-ul

Nu ma pricep eu la chichitele legilor din Romania, dar Curtea Constitutionala s-ar putea chiar sa aiba dreptate, si asta numai in cazul in care “verdictele” CNSAS au consecinte juridice severe pentru cei implicati, ceea ce se prea poate (de exemplu sa fie declarati incompatibili cu anumite functii publice).

Adicatelea daca cineva iti da verdicte trebuie sa faca parte din sistemul judiciar, ca altfel, CNSAS are cam acelasi statut juridic cu tribunalele “extraordinare” de la Guantanamo.

E o chestiune de simpla logica. Si reparatiile posibile ar fi la fel de logice: ori faci ca “verdictul de colaborare” sa fie doar o palma morala si sa nu produca nici o consecinta juridica. Si atunci poti sa mentii institutia in functiune, asa cum e ea. Ca nu poate reprosa nimeni statului roman daca-si face o comisie sa studieze istoria recenta.

Sau daca se vrea ca verdictul de colaborare sa fie pe bune, atunci faci o instanta de judecata sa se ocupe de cestiune la sesizarile cetatenilor, si pui judecatori tineri (ca sunt destui care in 89 aveau sub 18 ani) ca sa nu fie probleme, si cu procese in civil dupa o procedura simplificata. Si cu asta basta.

Ma, si fire-ar a dracu’ de dosare, cu institutie si cu aparatul birocratic cu tot, cat costa dom-le sa le scaneze si sa le puna pe internet ? 1 milion de para, doua milioane ?

Da nu, Doamne fereste, ar fi prea simplu, si vorba lu’ nea Nelu, ar strica pacea sociala si consensualitatea nationala. Plus atingerile sigurantei nationale samd, samd, samd

Update

Bineinteles ca decizia starneste furtuni de energie in mamaliga romaneasca, si care mai de care isi manifesta. Ce este socant ca logica nu mai are mare valoare nici la cei ce fac parte din elita culturala, citez din imbecilitatea scrisa de Cristian Teodorescu, altminteri om cu capul pe umeri de atatia ani de cand ii citesc parerile:

Poate că tehnic Andon are dreptate, pe puncte. Decapitarea legii dintr-o lovitură, opera Curţii Constituţionale, mi se pare moralmente una dintre cele mai neruşinate operaţiuni ale acestei Curţi.

Adicatelea, curat violare de domiciliu, da’ umfla-l.

Nene, ai rabdare si pana faci spume la gura ca de-alde CTP altadata, pune-i dom’le pe subalternii de la cotidianul, ca banuiesc ca nu duci lipsa, si trimite-i in documentare. Iar daca tehnic Andon are dreptate, atunci te superi matale ca prostu’ pe sat, fiindca vinovati de situatie nu sunt judecatorii CCR, ci tembelismul colectiv al romanilor, care a suportat o lege atata amar de vreme. Adicatelea unde ne-au fost elitele politice, juridice si culturale in 8 ani de zile de cand se distribuie salarii grase la CNSAS ?

Si pare chiar asa de neinchipuit ca sotietatea tivila sa se mobilizeze si sa puna presiune sa repare legea ? Nu, ca e mult mai simplu sa ne iluzionam ca mergem “la mica intelegere” in chestiuni de principiu, atat vreme cat “interesele superioare o cere”. Pai dupa ce mi te exprimi matale asa, poti sa mai continui inca vreo doua decenii sa faci spume la gura despre domnia legii.

Macar la capitolul asta Traian Basescu bate toate elitele, chiar daca probabil injura PSD-imea de la CCR in privat, si nu stie cum sa fenteze constitutia mai repegior, in schimb public face temenele. Si asta pentru ca indiferent cat de tampiti sunt pesedeii plantati acolo de nea Nelu, ideea in sine de curte constitutionala e o chestiune cu care romanu nu-si poate permite sa se stearga la popou.

Cel mai mare regret in toata afacerea asta, il simt pentru omul Ticu Dumitrescu.

Advertisements

One Response to Curat constitutional

  1. Gabriela Savitsky says:

    Iti dau un link sa te mai dumiresti…. http://aim.active.ws/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: