Un raspuns lui Cezar

Carele s-a saturat de “crestinism”

Rabdare si tutun, moncher.

Scrii mataluta bine si cu suflet pe blogul tau, asa ca-i pacat sa-ti risipesti energiile pe cauze pierdute. Sa tipi ca te-ai suparat si sa te revoltezi de lumea din preajma ta ca nu traieste la cote mai inalte de cujet si simtire, e, justificat in prima instanta, da’ nu ajuta. Si intr-o ultima analiza, nu se justifica.

In primul rand te paste pericolul sa fii prea mandru (“eu nu sunt ca si vamesul acela”). Si in acelasi timp iti pierzi intelegerea si empatia pentru cei din jurul tau, care, taman ca ii vezi intr-o stare nu tocma’ stralucita, au cu atat mai multa nevoie de intelegere si empatie.

Pentru ca n-o sa fac poc din deste, domnul Cezar si-or sa se schimbe oamenii din biserici peste noapte. Au si ei responsabilitatea lor ca sunt asa, dar e si o vina colectiva care trebuie asumata. Sunt impovarati pana peste poate de grijile vietii si traiesc intr-un mediu toxic, din ce resorturi interioare sa gaseasca energia sa duca o viata de mucenici ? Fiindca vorba lui Cehov: “orice idiot poate face fata unei crize, viata de zi cu zi e cea care te macina”.

Traim in plan mondial intr-o cultura in plina dezordine, iar in Romania, in cultura domneste o harababura totala. Daca madam cultura, carevasazica aceea care iaste produsul unor elite intelectuale, si carele are rolul de a lumina poporul prin educatia ce cu parinteasca grija statul o revarsa in capetele umililor supusi, nestiutori si nebanuitori, este o harababura, atunci de ce te rastesti matale la oamenii simpli ? Si chiar si la aia mai putin simpli de se baga in seama.

Si lasa-i frate-miu si pe fratii nostri neo-protestanti in plata domnului, cu bubele lor, atatea cate or avea. La o adicatelea, hai sa ne gandim la cuvintele apostolui Pavel : Iisus Hristos a venit in lume sa-i salveze pe pacatosi, intre care eu sunt cel dintai . Asha ca oricate chestii ar comite si neo-protestantii, si fratii nostri ortodocsi de esenta mai buruienoasa, asta-i intre dansii si Al de Sus.

Iar daca noua nu ne place starea de fapt, si nu-i mare lucru de placut, sa tipam in gura mare ca ne-am saturat, nu numai ca ajuta, dar mai degraba strica. Pe tarlaua culturii si educatiei este loc de dat cu sapa. Fiindca bine a zis Timothy Ware, un anglican convertit la ortodoxie si ajuns episcop, ortodoxia n-are a face cu “provocarile” protestantismului sau ale altor curente si curentele moderne si post-moderne si inca post-postmoderne, fiindca ortodoxia trebuie sa fie o valoare a afirmarii, nu a negarii.

Asa ca trecand de la recursul la universalitate, si coborandu-ne noi in meandrele concretului, hai frate-miu sa punem de-o alternativa. Caramida cu caramida, pietricica cu pietricica. Solutia la problema este ca se existe un model cultural alternativ, da unu de-adevaratelea, pe bune adica. Carele in prezent este sublim, dar lipseste cu desavarsire. Cand oamenii o sa aiba intre ce sa aleaga, o sa stie ce sa aleaga atati cat o sa stie. Iar care n-o sa stie, sa fie si dansii sanatosi.

Cu prietenie,
Costin

Advertisements

2 Responses to Un raspuns lui Cezar

  1. cezarpesclevei says:

    Domnule Costin, de ce confesiune apartii?

  2. ccozianu says:

    Ghici ciumpearca, ce-i ?

    Pe mine ma cheama altii ortodox, dupa cum se poate lesne ghici din postul de mai sus, da la liturghie unde ma duc dau din gura “one holy catholic and apostolic church”, si pana la urma tot n-are mare importanta, ca judecata o sa-i apartina lu’ Al de Sus daca ma numara cu oile sau cu tapii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: