Cultura si painea de pe masa

O sa reiau aici o idee, pe care am aruncat-o asa trecator in compunerea despre umilinta de a fi roman.

Cultura in general si cultura nationala in particular (a unei tarisoare adicatelea cum ar fi Romania, doar asa ca un par egzamplu), are o legatura indirecta dar nu mai putin determinanta cu procesul fundamental al punerii painii pe masa.

Nu numai ca are legatura, dar dupa ultimele studii economice s-ar parea ca are rolul primordial. Nu exista alt factor mai determinant in gdp-ul unei tari, decat asa numitele “capitaluri intangibile”: gradul de civilizatie, lipsa de coruptie, educatia locuitorilor, etica muncii (sau a nemuncii), si tot felul de chestiuni din astea imateriale.

Desi adevarul asta ar trebui sa fie din ce in ce mai usor de intuit prin simpla observare a ce se intampla in lumea inconjuratoare, niste domni economisti de la banca mondial s-au pus pe masurat si pe argumentat stiintific, ceea ce au si reusit: The intangible wealth of nation

Dupa cum spune un comentariu pe marginea studiului, acesta demonstreaza convingator ceea ce tarile in curs de dezvoltare trebuie sa faca pentru a crea bogatie si a scoate miliarde de locuitori ai planetei dintr-o saracie abjecta. Sa stabileasca domnia legii si sa educe populatia.

Printre consecintele imediate

Sa ne mai lase amatorii de retorica ieftina cu teza ca “tarisoara noastra e asa de bogata, si vin capitalistii straini si ne fura bogatiile tarii si ne exploateaza”, pentru ca dom’le n-are cum sa-ti fure ce-ai in cap. Si oricat ne-am crampona de balivernele romantismului nostru tarziu si ghebosat, cum ca pamanturile imbelsugate si minele de aur si de lignit, si asa si pe dincolo, singurul lucru pe care il realizam cu abordarea asta e ca ne scumpim la tarate. Daca se bazau pe astea coreenii si japonezii erau la furat, da domniile lor sunt cu ani lumina inaintea noastra, pe drumul spre capitalismul multilateral dezvoltat. Ce mare avere au natiuni precum Singapore, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan care au crescut intr-un an cati altii in zece. Nivelul de civilizatie si de educatie. Atat si nimic mai mult.

Ai de mai cred povestile domnului Iliescu ca “statul ” (eternul si fascinantul stat al ideologiilor de sorginte marxista) trebuie musai sa se ocupe cu redistribuirea veniturilor ca sa corecteze injustitiile sociale, se imbata cu apa rece. Injustitiile sociale o sa fie cu atat mai accentuate, cu cat limba duce si lemnoasa a o sa macine aceleasi prostii, doar retusate de nevoie ca sa para mai in concordanta cu vremurile, si aplaudacii convinsi ai domniei sale o sa sufoce spectrul politichiei bastinase pe partea dinspre stanga. Pai dragii mosului, doar o simpla analiza literara comparativa la nivel de calitatea exprimarii intre programul Iliescu (recent postat pe blog, da nu dau linkul ca sa nu va pierdeti vremea de pomana), si un program pe bune a unei somitati de stanga Dominique Strauss-Kahn: Refonder la gauche , ne arata cu limpezime ca nu mai avem ce astepta de la Ion Iliescu altceva decat eventualele memorii scrise cu sinceritate.

Advertisements

2 Responses to Cultura si painea de pe masa

 1. Gabriela Savitsky says:

  In primul rand, ti-am admirat noul “wallpaper” si, mai ales culorile pe care le-ai ales.
  Despre economie si despre ce popor civilizat si educat avem, nu vreau sa vorbesc… Cine are interesul sa avem o natiune educata ?

 2. ccozianu says:

  Complimente nemeritate, da va multumesc oricum. Culorile sunt alea care le-a ales designerul si le-a pus gata prefabricate, eu n-am facut decat un click.

  Dar ce vreeam sa va raspund la comentariu, problema e ca o reformare a civilizatiei si educatiei nationale nu poata sa vina de la factorul politic, ci de la societatea civila cu insitutiiile ei (inclusiv BOR-ul desi unii ar agumenta ca BOR nu e chiar complet in civilie), de la masele largi populare, ca sa ma exprim asa.

  Adicatelea n-avem ce astepta de la onor ministerele educatiei si culturii, decat cel mult sa gasim scuze gata pre-fabricate.

  Politica romaneasca trebuie plecat de la premiza ca este un spatiu al inculturii. Nu ca n-ar putea sa fie si altfel.

  Eu cand mai eram in tara, glumeam intre amici, ca cel mai sigur mod de a scapa de tampiti in politica ar fi sa se modifice legea electorala in sensul ca onor candidatii sa dea un examen la limba romana, ca la bacalaureat. Si daca nu iau 5 sa nu intre pe liste. Ma gandeam ca asta ar fi fost si de bun augur pentru profesori fiindca ar fi avut clientela grasa pentru meditatii.

  Intre noi fie vorba, onor constitutia Romaniei face matematic aproape imposibil ca parlamentul sa fie un spatiu cu aplecare spre cultura, educatie civilizatie. Pentru ca e un adevar bine cunoscut si acceptat de toata lumea, oamenii educati, culti samd, se feresc sa intre in politica, fiindca nu vor sa-si tavaleasca reputatia in noroiul politichiei. Hai sa zicem ca se mai gasesc pe ici pe colo din asemenea specimene rare care sa faca un astfel de sacrificiu personal pe motivul ca simt o chemare morala sa se sacrifice pe dansii pentru binele comunitatii.

  Dar astea sunt exceptii, si de unde sa se umple un parlament de 400 si ceva de posturi grase cu oameni exceptionali. Evreii, baieti destepti s-au limitat la 100 si un pic. La noi sunt peste 400 si pe deasupra cazati in “casa poporului”. Asa ca, matematic vorbind, au din partea populatiei respectul pe care cu mare probabilitate il merita.

  Interesul sa avem o natiune educata il avem cu tontii, si daca dar nu l-am suspenda in pod, nici un fel de clasa politica sau agentura straina nu s-ar putea pune contra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: