Tampeniile din politichia romaneasca

Lumea politichiei romanesti e bine incrancenata in meandrele concretului.

Sus Norica, jos nepotica, sa-i fie tarana usoara lu’ tanti matushica, jos Basescu, sus Basescu, etc, etc … N-are nimeni nici o perspectiva, nici o detasare, nici o viziune de ansamblu, desi sunt multi care mimeaza intelepciunea.

Intre timp s-au incetatenit niste chestii care intr-o democratie normala (par egzamplu America, marea Britanie, ) ar fi cu totul si cu totul ciudate. Si nu-i nimeni sa le atraga atentia: bai frate-miu, ai grija ca umbli cu slitzul descheiat.

Prima chestie si cea mai batatoare la ochi ar fi obiceiul persoanelor si personajelor de tot soiul de a se considera indispensabili.

Asta incepe cu onor domnii Iliescu si Constantinescu. Pai sa vrea mr. Clinton sa candideze la un post de senator, s-ar tavali si curcanii de ras. Sau Tony Blair, sau oricare personaj a fost in varful piramidei politice. Regula e simpla: ajungi la varf, iti faci datoria, te dai la o parte. Tony Blair s-a dat la o parte inca inainte sa piarda alegeri sau sa-si fi epuizat utilitatea ca prim ministru. Pur si simplu a gandit omul ca e cazul sa vina si altii cu idei noi cu mai multa energie, samd. Fiindca nimeni nu e de neinlocuit, intr-o societate care functioneaza normal.

Ar fi sub demnitatea unui fost presedinte sau fost prim ministru sa ocupe in politica un culoar pe care ar putea veni cineva mai tanar, cu alte idei, cu alta viziune, probabil cu mai multa energie. Cand fostul prim minsitru britanic John Major a pierdut alegerile a tinut un discurs in care a spus: “when the curtain falls, it is time to get off the stage”. A stat inca foarte putin ca lider al partidului conservator, pana un nou lider a fost ales (evident ca nu a candidat), iar dupa ce si-a incheiat mandatul de deputat in alegerile pe care le pierduse,nu a mai candidat pentru un nou mandat. Dintre presedintii americani retrasi din functie cel mai activ a fost si inca este Jimmy Carter, dar nici el nu sta pe nici un culoar activ in partidul democrat unde sa impiedice accesul unui alergator mai tanar. Are o fundatie, se implica in sprijinirea procesului democratic in alte tari ale lumii, in negocieri pentru rezolvarea unor conflicte (dar nu conflicte majore, fiindca stie ca acolo ar fi nelalocul lui).

Doamne fereste sa se intample la fel in politica romaneasca, ar fi prea normal. De ce la o adica sa te dai la o parte. Prima chestie de un bun simt elementar ar fi: din modestie.

“Eu stiu ca sunt Iliescu, sarac dar cinstit, si de partea oamenilor necajiti si impotriva capitalistilor verosi si exploatatori care suge sangele poporului muncitor (care intre noi fie vorba i-am incalzit la sanul meu ). Si daca ma dau la o parte din stanga romaneasca, o sa se duca PSD-ul de rapa fiindca n-o sa fie nimeni care sa aiba intelegerea mea profunda despre lume si viata, experienta politica indispensabila, cultura vasta a materialului lemnos, si cum se duce PSD-ul de rapa raman saracii din Romania pe drumuri, fara sa aiba reprezentare de lux in parlament.

Ei haida de, stimabile domn Iliescu, ca tot intrasi pe bloguri, si poate te pune dracu’ sa dai din intamplare de randurile astea subversive, am noutati pentru dumneavoastra: din “programul teoretic” pe care am avut onoare sa-l citesc pe blogul dumneavoastra, nu-i nici o surpriza sunteti depasit, si nu pricepeti nimic din dezbaterea contemporana a politicilor de stanga. Si sa va mai spun o noutate: prin ungherele PSD stau in asteptare oameni cu mult mai valorosi chiar decat va inchipuiti domnia voastra ca sunteti, dar cata vreme o sa va bagati in fata, generatia urmatoare a stangii din Ro o sa fie foarte stanjenita in dezvoltarea ei sinergistica. Si “saracii” pe care credeti ca ii reprezentati n-ar avea decat de pierdut . Trageti domnule pe dreapta, fiindca atat cat mai zaboviti cu pana de cauciuc pe banda de viteza, sa va spun eu: nu o faceti din altruism, din grija pentru cei multi, o faceti pur si simplu din orgoliu personal si vanitate intelectuala. Nu va mai mintiti cand va uitati in oglinda.

De onor Emil Constantinescu, ce sa mai spun, cuvintele sunt de prisos.

Si cum pestele de la cap se-mpute, asa cum sunt stabii, evolueaza si sub alternii. De un umor negru e recenta evolutie a Noricai. E dom’le nevoie de ea la justititie. Nu conteaza ca de cand s-a facut de cacao cu nepotica, are o asemenea imagine jalnica incat prezenta ei in fruntea unei justitii si asa cu probleme ar pune gaz pe foc. Cum sa inspire justitia incredere daca in fruntea ei se aseaza o doamna care a dovedit orice in viata ei, numai respect fata de domnia legii nu ?

Hai sa-i acordam Noricai niste circumstante atenuante si o prezumtie de inocenta, Da dom’le au fost cateva accidente nefericite, ea in sinea dumneaei interna are un respect sacrosanct pentru ideea de lege si corectitudine, aparentele insala. Foarte bine, stimabila doamna, dar cum ramane cu ideea de modestie. Adica stiti ca aveti probleme de imagine, si vreti sa ne vindeti ca intr-o tara plina de profesori si doctori in drept, nu gaseste onor PNL-ul cu cine sa va inlocuiasca. Chiar ashe seceta mare o solobozit Al de Sus pe nefericita natie romana ? Nu se gaseste dom’le nimeni cel putin la fel de competent ca Norica.

Dar nu, nene, la noi tot politrucul se crede de neinlocuit. Asta e regula generala. Puneti pariu ca dupa ce pierde alegerile, Tariceanu o sa se infiga si mai tare la conducerea PNL-ului ?

Si ar mai fi multe alte cusururi, dar mi s-a facut deja lehamite de ast blog nevolnic.

Alta chestie distractiva ca tocmai frunzarii blogul lui Nastase. Personalitatile noastre n-au o arie de competenta si n-au simtul ridicolului.

Par egzamplu prin 92-93 pare-mi-se cand treaba era groasa rau la  poponetul romanului, Ion Iliescu isi publica o carte de panseuri despre “Problemele globale ale omenirii”. Datul cu parerea e un sport traditional la romani, si exact asta facea onor Iliescu, fiindca la capitolul probleme globale, “factorii de decizie” – adicatelea bastanii din SUA, Japonia si UE, citesc ei multe chestii, da taman pe domnul Iliescu , e garantat ca n-o sa-l lectureze nimeni. Mai nou, Adrian Nastase ca sa se arate el un oml al proiectelor, si-a tras pe blog o chestie numita de dumnealui “proiect” despre cum sa crestem culturi bionergetice si alte chestii cu incalzirea locuintelor samd. Sunt posibile urmatoarele variante:

  • Adrian Nastase a preluat ideile unor specialisti. Daca ar fi asa, brava lui. Da n-am vazut sa mentioneze nici un nume, sa zica dom-le, multumesc lu profesorul cutarescu de la Politehnica, cu care m-am consultat sau cu care am pus proiectul impreuna
  •  Adrian Nastase e o personalitate enciclopedica si se pricepe la chestiile energetice
  •  Lui Adrian Nastase ii place sa-si dea cu parerea

Care o fi, dragii moshului, varianta corecta ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: